Uspješna aukcija 91-dnevnih zapisa

Bez autora
Sep 13 2011

Danas dospijevaju državni zapisi druge aukcije emitovani 15. marta prošle godine na rok od 182 dana u iznosu od 10 miliona eura. Ministarstvo finansija je realizovalo prvu aukciju 91-dnevnih državnih zapisa u 2011. godini, raspisanu na iznos od osam miliona eura tako što je rok dospijeća državnih zapisa druge aukcije produžilo za 91 dan, i smanjilo dug po ovom osnovu za dva miliona eura. Aukcija je veoma uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita. Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa od strane kupaca iznosila je 12,31 milion eura, što je za 4,31 milion eura više od iznosa koji je ponuđen za prodaju od strane Ministarstva finansija. Ministarstvo finansija je donijelo odluku da od 12,31 miliona eura, koliko je iznosila ponuda, prihvati ponude i kupi državne zapise u iznosu od osam miliona eura, što predstavlja 100 odsto ukupne ponude.

Uspješna aukcija 91-dnevnih zapisaDanas dospijevaju državni zapisi druge aukcije emitovani 15. marta prošle godine na rok od 182 dana u iznosu od 10 miliona eura, saopšteno je iz Minsitarstva finansija.

Ministarstvo finansija je realizovalo prvu aukciju 91-dnevnih državnih zapisa u 2011. godini, raspisanu na iznos od osam miliona eura tako što je rok dospijeća državnih zapisa druge aukcije produžilo za 91 dan, i smanjilo dug po ovom osnovu za dva miliona eura.

U Ministarstvu finansija kažu da je aukcija je veoma uspješno realizovana i na njoj je učestvovao veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita.

"Ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa od strane kupaca iznosila je 12,31 milion eura, što je za 4,31 milion eura više od iznosa koji je ponuđen za prodaju od strane Ministarstva finansija“, navode u tom Vladinom resoru.

Ministarstvo finansija je donijelo odluku da od 12,31 miliona eura, koliko je iznosila ponuda, prihvati ponude i kupi državne zapise u iznosu od osam miliona eura, što predstavlja 100 odsto ukupne ponude.

Emisija zapisa i njihova registracija na kupce kod Centralne depozitarne agencije CDA obaviće se danas.

Prosječna ponderisana kamatna stopa za prihvaćene ponude iznosi 2,27 odsto, i niža je od prosječne ponderisane kamatne stope na drugoj aukciji koja je iznosila 2,90 odsto, što pokazuje trend pada kamatnih stopa na državnim zapisima u odnosu na prethodnu aukciju.

Prosječna kamatna stopa je niža od ponderisanih kamatnih stopa sa aukcija održanih tokom 2009.godine, 2010.godine i 2011. godine koje su iznosile od 2,58 odsto do pet odsto, a rezultat je kamatnih stopa koje su se kretale od najniže prihvaćene stope od dva odsto, do najviše prihvaćene od 2,80 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik